Schutterskoning Piet Hammink

Geplaatst op 29 augustus 2018
Het winnende schot
Het winnende schot

Sinds Rieki en ik aan de Kerkstraat in Drempt wonen is het bouwen van een kermiswagen en het vogelschieten een jaarlijks terugkerende traditie. De kermis begint bij onze buurt met het gezellig samen bouwen van een kermiswagen die mee kan doen voor de prijzen. We bedenken samen het onderwerp en de bouwers die aanwezig zijn bepalen hoe de wagen eruit komt te zien. Voor mij is het zien groeien van de wagen en aanpassen naar eigen inzicht de leukste manier om te bouwen. Na het bouwen mag een hapje en drankje natuurlijk niet ontbreken.

In de begin jaren was de optocht nog op maandag en dan was het haasten om op tijd te zijn als het de avond ervoor laat was geworden.Wat mij betreft een hele verbetering dat de optocht nu op zondag is en het vogelschieten en de prijsuitreiking op maandag is gebleven. In de jaren dat onze zonen Peter en Thijs naar de Gildeschool gingen hebben we met de ouders en leerkrachten samen mooie kermiswagens gebouwd voor de school.Het was een leuke tijd om een kermiswagen te bouwen voor onze kinderen met een gezellig team en ook mee te doen voor de prijzen. In het millennium jaar 2000 werd ik schutterskoning van Drempt door loting.

Het is wel een beetje vreemd om zo koning te worden maar bij het schieten moet je ook het geluk hebben om op het juiste moment te mogen schieten. Een journalist van de Gelderlander schreef de volgende dag in de krant dat de beste schutter van Drempt de vogel eraf had geschoten. Het mooie is dat veel mensen alles geloven wat er in de krant staat dus ook dit bericht. Voor de tradities maakt het niks uit hoe je schutterskoning wordt, daarom kon ik de tips van mijn schoonvader Herman Snelder die al vaker schutterskoning was geweest goed gebruiken.

Piet en zijn vrouw Rieki

Afgelopen jaar leek een gewone kermis te worden. Een maand voor de kermis beginnen met het bouwen aan een kermiswagen met de buurt. We hadden een mooi actueel onderwerp Max Verstappen en het bouwen ging voorspoedig. Op de zondag verliep de optocht goed en het was mooi weer. De wagen van Max had het goed vol gehouden. We hadden afgesproken met een aantal uit de buurt om maandag na het koffiedrinken samen te gaan vogelschieten. Samen met zwager Henk Jolink en Willy Grotenhuis heb ik mij opgegeven voor het schieten onder de vogel. Omdat wij gelijktijdig aankwamen was de vraag wie van ons drieën als eerste wilde schieten? We hebben nog wel kort besproken wie er het eerst mocht schieten, maar op dat moment leek dat onbelangrijk. Willy en Henk hadden er beiden geen problemen mee dat ik als eerste mocht schieten van ons drieën. Achteraf was dat voor hun niet de beste keus, maar als je alles van tevoren weet ziet de wereld er heel anders uit. De afgelopen jaren heb ik wel vaker net niet het geluk gehad zoals Henk en Willy, maar 2017 is het wel gelukt om op het juiste moment te mogen schieten en dan moet je de buit ook binnenhalen. Een prachtig gezicht als de vogel valt en een goed gevoel om schutterskoning te zijn door de vogel eraf te schieten. Mijn grote liefde Rieki is natuurlijk de schutterskoningin en ze vond het leuk voor mij dat ik nu echt schutterskoning ben.

Ik wens iedereen een fijne kermis en veel succes met het vogelschieten.

Piet Hammink