Kermissen september en oktober afgelast vanwege corona

Geplaatst op 30 mei 2020

De kermissen/volksfeesten in Baak, Bronkhorst, Drempt, Hummelo, Keppel & Eldrik en Steenderen gaan dit jaar niet door. De afzonderlijke kermisbesturen zijn na overleg met de gemeente en plaatselijke horeca tot deze moeilijke keuze gekomen en besloten om dit nieuws gezamenlijk naar buiten te brengen. De jaarlijkse kermissen moeten voor jong en oud een onbevangen feest zijn, zo stellen de organisaties. Ook al zouden er na 1 september weer vergunde evenementen zijn toegestaan, dan zullen er dermate veel aanpassingen gedaan moeten worden, dat er van onbevangen feestvieren geen sprake kan zijn.

De kermissen/volksfeesten in de genoemde dorpen staan jaarlijks in september en oktober op de kalender. Voor alle betrokkenen is het belangrijk dat tijdig duidelijk is of het feest doorgaat of niet. Om die reden is dit besluit al in mei gevallen. Volgens de organisaties is de kans reëel dat er ook dit najaar nog extra maatregelen ten aanzien van hygiëne en afstand in acht genomen moeten worden, om de feesten verantwoord te laten verlopen. Veel programmaonderdelen kunnen hierdoor niet op de gebruikelijke wijze ingevuld worden. Bovendien zou handhaven ervan een ingewikkelde zaak worden.

Alle kermisbesturen betreuren het bijzonder dat 2020 een jaar zonder kermis/volksfeest wordt, maar zijn van mening dat dit gezien de omstandigheden onvermijdelijk is. Uiteindelijk staat bij alle kermissen/volksfeesten het plezier van de inwoners van de dorpen centraal. De organisaties spannen zich jaarlijks in om deze inwoners op een verantwoorde wijze van een mooi feest te voorzien. Dat dit feest in 2020 niet doorgaat is spijtig, maar motiveert de organisaties extra om in 2021 in alle dorpen weer een feest neer te zetten dat zijn weerga niet kent.